Insolventie­recht

Als uw onderneming of een bedrijf waar u zaken mee doet in liquiditeits- of solvabiliteitsproblemen raakt, is slagvaardig optreden geboden.

Onze advocaten hebben veel ervaring met het insolventierecht. Een aantal van hen wordt regelmatig door de rechtbank aangesteld als curator of bewindvoerder in vaak grote en complexe faillissementen en surseances. Dit maakt dat wij u snel en adequaat kunnen adviseren als uw bedrijf het moeilijk heeft. Maar ook als u te maken krijgt met een (mogelijk) faillissement van een klant of leverancier kunt u bij ons terecht.

Bijstand in uw eigen faillissement of dat van een ander.

Als uw bedrijf in zwaar weer is beland, is het zaak dat u geen overeenkomsten meer aangaat waarvan het duidelijk is dat u deze niet meer kunt nakomen. Ook moet u zien te voorkomen dat u - in een onverhoopt faillissement - als bestuurder aansprakelijk kan worden gesteld door de curator. Wij staan u in deze periode graag bij met advies, een eigen faillissementsaanvraag of het verweer tegen een faillissementsaanvraag van een crediteur. Ook als u als leverancier of klant te maken krijgt met het faillissement van een ander, kunnen wij u bijstaan en adviseren, bijvoorbeeld door te onderhandelen met de curator. Onze eigen ervaring als curator in faillissementen komt daarbij goed van pas.  

Herstructureren en schulden saneren.

Zijn de activiteiten van uw bedrijf levensvatbaar, maar gaat het gebukt onder een zware schuldenlast? En verwacht u op korte termijn niet meer aan uw betalingsverplichtingen te kunnen voldoen, maar wilt u een faillissement voorkomen? Dan biedt de WHOA (Wet homologatie onderhands akkoord) wellicht uitkomst. Met deze wet kunt u uw crediteuren, of een deel daarvan, een akkoord aanbieden. Zodra een deel van uw schuldeisers akkoord gaat met uw voorstel, kunt u de rechtbank vragen om het akkoord te bevestigen (homologeren). Hierdoor worden alle schuldeisers die u een voorstel had gedaan aan het akkoord gebonden. U heeft in dit traject een zekere vrijheid, maar u moet ook aan verschillende wettelijke vereisten voldoen. Wij helpen u graag bij het voorbereiden van een WHOA-akkoord. Uiteraard kunt u ook bij ons terecht als u als schuldeiser een akkoord is aangeboden.

Uitstel van betaling om de financiën weer op orde te krijgen.

Een andere manier om een faillissement te voorkomen is de surseance van betaling. Surseance van betaling is een uitstel van betaling voor een onderneming die tijdelijk in financiële problemen verkeert. De rechter moet de surseance verlenen, dit kan voor maximaal 1,5 jaar. In deze periode, waarin schuldeisers openstaande schulden niet mogen opeisen en eventuele beslagen komen te vervallen, moet u de financiën weer op orde zien te krijgen. Een van de mogelijkheden binnen een surseance van betaling is het aanbieden van een surseanceakkoord. In bepaalde omstandigheden kan dit de voorkeur hebben boven een WHOA-akkoord. Wij vertellen u graag meer over deze mogelijkheid en helpen u - indien nodig - met de aanvraag.

Bekijk onze laatste insights

De feitelijk beleidsbepaler
Geschreven door
Tom Weijers
Kennis
Insolventierecht
Debiteur failliet: het retentierecht en het pandrecht
Geschreven door
Tom Weijers
Kennis
Insolventierecht
Inwerkingtreding Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA)
Geschreven door
Henk-Jan ter Waarbeek
Kennis
Insolventierecht

Meer weten over dit onderwerp?
Neem contact op met onze advocaten over [expertise]