Personen- en familie­recht

Deskundig advies bij ingrijpende persoonlijke gebeurtenissen.

Als u en uw partner uit elkaar gaan, heeft dit doorgaans veel impact op uw leven en dat van uw naasten. Tegelijkertijd moet u in deze periode veel beslissen, regelen en vastleggen. Daarbij spelen uiteraard de nodige emoties mee, maar ook financiële belangen. Wij helpen u in deze periode om goed geïnformeerde en weloverwogen beslissingen te nemen. Niet alleen in uw belang of dat van uw kinderen, maar - als u ondernemer bent - ook in het belang van uw onderneming.

Gezamenlijk (overlegscheiding) of ieder met een eigen advocaat.

Als u eenmaal de moeilijke beslissing hebt genomen om te gaan scheiden, moet u keuzes maken over verschillende onderwerpen. Als u huwelijkse voorwaarden heeft, moeten die worden afgewikkeld. Maar als die er niet zijn, moet u afspraken maken over wie er in het huis blijft wonen, de verdeling van bezittingen en schulden, partneralimentatie en de verdeling van het opgebouwde pensioen. En als u samen kinderen heeft, moet u ook afspraken maken over de verdeling van de zorgtaken en de kinderalimentatie. Deze afspraken moet u bovendien vastleggen in een ouderschapsplan. Wij kunnen u adviseren over deze onderwerpen en begeleiden bij het maken en vastleggen van de afspraken. Ook kunnen wij het echtscheidingsverzoek en het ouderschapsplan voor u opstellen. U kunt bij ons terecht als u gezamenlijk via één advocaat afspraken wilt maken, maar ook als u liever ieder een eigen advocaat inschakelt. Bent u geïnteresseerd in mediation? Dan kunnen wij u doorverwijzen naar een gecertificeerd echtscheidingsmediator.

Zodat u weer naar de toekomst kunt kijken.

Als u een geregistreerd partnerschap wilt ontbinden of beëindigen, moet u in de regel dezelfde stappen doorlopen als bij een echtscheiding. Dit betekent dat u de ontbinding moet aanvragen bij de rechtbank en samen beslissingen moet nemen over de verdeling van de boedel en alimentatie. Ook moet u - als u minderjarige kinderen heeft - een ouderschapsplan opstellen. Wij kunnen u hierover adviseren en u begeleiden bij het maken en vastleggen van de afspraken. Ook kunnen wij het ontbindingsverzoek en het ouderschapsplan voor u opstellen. U kunt bij ons terecht als u gezamenlijk via één advocaat afspraken wilt maken, maar ook als u liever ieder een eigen advocaat inschakelt. Bent u geïnteresseerd in mediation? Dan kunnen wij u doorverwijzen naar een gecertificeerd echtscheidingsmediator.

Deskundig advies en persoonlijke begeleiding.

Gaat u uit elkaar, maar bent u niet getrouwd en heeft u ook geen geregistreerd partnerschap? Maar wellicht wel een koophuis en/of minderjarige kinderen? Dan staat u vast voor veel vragen over de juridische gevolgen van uw beslissing. Als u een samenlevingscontract heeft, kunt u daarin mogelijk afspraken terugvinden over de verdeling van de goederen en het vermogen, alimentatie en de zorg voor de kinderen. Is er geen samenlevingscontract of zijn bepaalde afspraken niet meegenomen? Dan zult u hierover alsnog afspraken met elkaar moeten maken. Onze advocaten begeleiden u hier graag bij. Wij helpen u moeilijke keuzes te maken en leggen de afspraken voor u vast in een overeenkomst waarin u zich allebei kunt vinden.

Voor advies of een (her)berekening.

Als u getrouwd (of geregistreerd partners) bent, heeft u op grond van de wet een onderhoudsplicht. Dit betekent dat u verplicht bent om elkaar financieel te onderhouden. Als u op enig moment besluit om uit elkaar te gaan vervalt deze onderhoudsplicht niet. U blijft dan (in ieder geval nog een aantal jaar) verplicht om elkaar financieel te onderhouden. Ook blijft u, als u kinderen heeft, beide financieel verantwoordelijk voor de opvoeding en verzorging van de kinderen. Dit betekent dat een van u verplicht kan zijn om kinder- en/of partneralimentatie te betalen. Wij kunnen u adviseren over de mogelijkheden en helpen met een (her)berekening. Komt u er samen niet uit? Dan kunnen we u ook bijstaan tijdens een procedure.

Als u uit elkaar gaat als partners, maar wel samen ouders blijft.

Als u uit elkaar gaat en u heeft minderjarige kinderen, kunt u voor verschillende juridische vraagstukken komen te staan. Want hoe zit het eigenlijk met het ouderlijk gezag, bij wie ligt dat? En hoe gaan jullie de zorg en opvoeding voor de kinderen vormgeven? Bij een echtscheiding of beëindiging van een geregistreerd partnerschap moet u bovendien een ouderschapsplan opstellen en aan de rechter voorleggen. Hoe doet u dit, en hoe gedetailleerd moeten de afspraken daarin zijn? Wij helpen u graag bij het beantwoorden van deze vragen en kunnen u helpen met het opstellen en indienen van het ouderschapsplan. Ook als u andere vragen hebt over de zorgregeling en/of het gezag kunt u bij ons terecht.

Als iemand niet meer in staat is om zelf te beslissen over persoonlijke en/of financiële zaken.

Als iemand niet meer in staat is om zelf beslissingen te nemen over persoonlijke en/of financiële zaken, kan het zijn dat de rechter op verzoek van de persoon zelf of een naaste een curator, bewindvoerder of mentor aanstelt. Dat kan bijvoorbeeld in geval van dementie, psychiatrische problemen of verslaving. Om een verzoek tot curatele, bewind of mentorschap in te dienen heeft u geen advocaat nodig. Het is wel verstandig om een advocaat in te schakelen als deze ontwikkelingen leiden tot spanningen of conflicten binnen de familie. Of als u een reeds aangestelde curator, bewindvoerder of mentor wilt laten ontslaan of vervangen. Wij staan u in dergelijke situaties graag bij.

Omdat ontwikkelingen in uw persoonlijk leven van invloed kunnen zijn op uw zakelijk leven.

Als u als ondernemer of als partner van een ondernemer gaat scheiden (of besluit tot de ontbinding van een geregistreerd partnerschap), kan het zijn dat de echtscheiding ook gevolgen heeft voor de onderneming. Dit is afhankelijk van het huwelijksvermogensregime waarin u bent getrouwd. Mocht het zo zijn dat de onderneming in de boedel valt, mag de continuïteit van de onderneming door de verdeling natuurlijk niet in gevaar komen. Het is dan belangrijk om de waarde van de onderneming of de aandelen op de juiste manier vast te stellen. Dat is niet eenvoudig, want vaak spelen hierbij ook vennootschapsrechtelijke, bedrijfseconomische en fiscale aspecten een rol. Wij hebben de afgelopen jaren veel ondernemers (en hun ex-partner) bijgestaan bij hun echtscheiding en alimentatieberekeningen. Door onze expertise te bundelen en nauw samen te werken met andere adviseurs, zoals accountants en fiscalisten, kunnen wij u goed adviseren.

Bekijk onze laatste insights

Krapte woningmarkt: wie mag na een scheiding in de huurwoning blijven wonen?
Geschreven door
Leonie Kok
Kennis
Personen- en familierecht
Geheimhoudingsplicht: mag een advocaat vertrouwelijke informatie naar mijn rechtsbijstandverzekeraar zenden?
Geschreven door
Leonie Kok
Kennis
Ondernemingsrecht

Meer weten over dit onderwerp?
Neem contact op met onze advocaten over [expertise]